Benchmarking

Binnen de Gemeente-Stadsmonitor houdt benchmarking in dat je je eigen gemeente of stad kan vergelijken met een andere gemeente of met een cluster van gemeenten. Doorheen de website is benchmarking een centraal uitgangspunt.

Op de pagina's Gemeente en Gemeente per thema kan je je gekozen gemeente vergelijken met een andere gemeente. In het rapport Jouw gemeentescan is het Vlaams Gewest opgenomen als benchmark. Op de pagina Stel zelf je indicatorenset samen bieden we verschillende benchmarks aan. Zo kan je in een handomdraai de cijfers van jouw gemeente in een grafiek of tabel vergelijken met de cijfers van de buurgemeenten, van gemeenten met een gelijkaardig inwonersaantal of van een gemeente naar keuze. Op een kaart kan je tevens inzicht krijgen in gemeenteoverschrijdende trends en ontwikkelingen.

Afhankelijk van het geselecteerde thema en de geselecteerde indicator kunnen volgende benchmarks gekozen worden:

Gemeente

Eén gemeente naar keuze.

Vlaams Gewest

Het gemiddelde of de mediaan van de 300 gemeenten van het Vlaamse Gewest.

Buurgemeenten

Het gemiddelde of de mediaan van de buurgemeenten van de gekozen gemeente.

Vrije keuze

Het gemiddelde of de mediaan van een vrije selectie van één of meerdere gemeenten naar keuze.

Belfius-cluster

Het gemiddelde of de mediaan van de gemeenten uit de Belfius-cluster waartoe de gekozen gemeente behoort. Belfius verdeelt de 300 gemeenten van het Vlaamse Gewest onder in zestien clusters, die behoren tot zes types van gemeenten: woongemeenten, landelijke gemeenten, gemeenten met aantrekking door economische activiteit, verstedelijkte gemeenten, grote en regionale steden en kustgemeenten. Dit is de zogenaamde Belfius-typologie.

13 centrumsteden

Het gemiddelde of de mediaan van de dertien centrumsteden: Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.

Gemeenten met gelijkaardig inwonersaantal

Het gemiddelde of de mediaan van de gemeenten die een gelijkaardig inwonersaantal hebben als de gekozen gemeente. Alle gemeenten en steden werden ingedeeld in vijf groepen naar inwonersaantal:
- gemeenten kleiner dan 10.000 inwoners,
- gemeenten van 10.000 tot 20.000 inwoners,
- gemeenten van 20.0000 tot 30.000 inwoners,
- gemeenten van 30.0000 tot 50.0000 inwoners,
- gemeenten groter dan 50.0000 inwoners.

Provincie

Het gemiddelde of de mediaan van de gemeenten die behoren tot de gekozen provincie.

Vlaamse Rand

Het gemiddelde of de mediaan van de negentien gemeenten van de Vlaamse Rand: Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Hoeilaart, Kraainem, Linkebeek, Machelen, Meise, Merchtem, Overijse, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem en Zaventem.

Faciliteitengemeenten

Het gemiddelde of de mediaan van de zes faciliteitengemeenten in de Vlaamse Rand: Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Wezembeek-Oppem.

Niet-faciliteitengemeenten

Het gemiddelde of de mediaan van de dertien niet-faciliteitengemeenten in de Vlaamse Rand: Asse, Beersel, Dilbeek, Grimbergen, Hoeilaart, Machelen, Meise, Merchtem, Overijse, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren, Vilvoorde en Zaventem.

 

In de toekomst kunnen er nog nieuwe benchmarks worden voorzien. We zullen hierover communiceren via de nieuwsberichten op de startpagina.